Τον επενδυτικό της βηματισμό στην υπερπροηγμένη τεχνολογία (deeptech) επιχειρεί να επιταχύνει η Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει παγκόσμιο προβάδισμα σε νέες και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες. Με αυτόν τον σκοπό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας “Scale Up 100” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στον εντοπισμό, την προώθηση και τη στήριξη 100 ελπιδοφόρων εταιρειών υπερπροηγμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη, ώστε να εξελιχθούν σε παγκόσμιους πρωταθλητές τεχνολογίας και ενδεχομένως να καταστούν “εταιρείες – μονόκεροι” (με αποτίμηση άνω του €1 δισ.).
Αυτοί οι μελλοντικοί πρωταθλητές υπερπροηγμένης τεχνολογίας θα επιλεγούν μεταξύ των δικαιούχων χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας που έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς και άλλων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων καινοτομίας.
Η πρωτοβουλία θα βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτύξουν στρατηγικές εταιρικής ηγεσίας, να προσεγγίσουν στρατηγικούς επενδυτές και εταίρους, να επεκταθούν σε διεθνές επίπεδο και να δικτυωθούν.
“Η καινοτομία και η υπερπροηγμένη τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η υπερπροηγμένη τεχνολογία αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες, βελτιώνει τη ζωή και επαναπροσδιορίζει το τι είναι εφικτό. Τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις”, σχολίασε χθες η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ.
Θεματολόγιο καινοτομίας
Η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργάνωσαν στη Στοκχόλμη διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας. Στη διάρκειά της, η κυρία Βέστεϊγερ παρουσίασε την πρόοδο, που έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2022, οπότε εγκρίθηκε το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας έως σήμερα, στην προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστεί πρωτοπόρος του νέου κύματος καινοτομίας υπερπροηγμένης τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτό, μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί εννέα δράσεις στο πλαίσιο των πέντε εμβληματικών πρωτοβουλιών του 2022. Επιπλέον 16 δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών αναθεωρημένο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις για το R&D και την καινοτομία, ένα σχέδιο νομοθετικής πράξης για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο, μια πρωτοβουλία για ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας και μια πλατφόρμα ταλέντων καινοτομίας.
Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται, επίσης, η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας των περιφερειακών κέντρων καινοτομίας, τα οποία θα βοηθήσουν τις περιφέρειες να καταστούν κομβικές εστίες συνεργασίας, καινοτομίας και ανάπτυξης, καλλιεργώντας ένα δυναμικό οικοσύστημα, που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Επιπλέον, το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας υποστηρίζεται από συλλογικές προσπάθειες των κρατών-μελών και των χωρών που συνδέονται με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”.
Επίσης, 14 χώρες έχουν ανακοινώσει πάνω από 100 δράσεις σε εθνικό επίπεδο με ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση για επεκτεινόμενες επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας και στην προώθηση, την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων στον τομέα του deeptech.
Πηγή: sepe.gr