Όλες οι επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα παραστατικά που εκδίδουν, εάν δεν το κάνουν δημιουργούν προβλήματα
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ μίλησε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης από τις επιτροπές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Ο Κος Πιτσιλής αναφέρθηκε αρχικά στους ελέγχους που κάθε χρόνο γίνονται από την ΑΑΔΕ και δημοσιεύονται μαζί με τα απολογιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι το 2022 έγιναν 25.000 τακτικοί έλεγχοι και 82.000 επιτόπιοι έλεγχοι. Οι ελεγκτές είναι γύρω στους 1250.
Σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις περιπτώσεις που οι ατομικές επιχειρήσεις αποφασίσουν να επιλέξουν τον έλεγχο αντί της φορολόγησης με το Ελάχιστο Εισόδημα που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο ο Διοικητής ανέφερε:
«Αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη το οποίο εφαρμόζεται για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου διαβίωσης, υπάρχει στον κώδικα. Πρώτα βεβαιώνουμε σύμφωνα με τον κώδικα και μετά εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αυτά που πρέπει, προχωράμε στην ανατροπή αυτής της βεβαίωσης ή την τροποποίηση της.»
Σε σχέση με τις ικανότητες της αρχής ο διοικητής επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί έξι ελεγκτικά κέντρα 4 στην Αττική και δύο στην Θεσσαλονίκη ενώ με την κεντρικοποίηση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα στελέχη μας.
Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ των κύριων φόρων και προστίμων για το 2022 ο Κος Πιτσιλής είπε ότι, βεβαιώθηκαν 1,56 δισ. ευρώ περίπου 1 δις από αυτά ήταν φόροι και τα υπόλοιπα πρόστιμα.
Σε σχέση με τα myDATA, o κ. Πιτσιλής ανέφερε:
«Tα myDATA έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 έχουμε 1.325.000 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διαβιβάσει και διαβιβάζουν παραστατικά, έχουμε 2,9 δις παραστατικά διαβιβασμένα στην ΑΑΔΕ, ξεπεράσαμε μόλις τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ συναλλαγών. Από τα στατιστικά που βλέπουμε, πάνω από το 70% των επιχειρήσεων (κοντά στα 75%) στα έσοδα δήλωσαν ότι τους προτείναμε στο myDATA. Είναι πάρα πολύ απλό αυτό που ζητάμε. Όλες οι επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα παραστατικά που εκδίδουν, εάν δεν το κάνουν δημιουργούν δύο προβλήματα το ένα είναι ότι δεν βοηθούν την προ-συμπλήρωση των δικών τους δηλώσεων το οποίο φορολογικά δεν μας πειράζει γιατί είπαμε ότι έσοδα δεχόμαστε παραπάνω από αυτά που θα δούμε στο mydata, δημιουργούν όμως τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται, γιατί κάθε έσοδο μιας επιχείρησης είναι ταυτόχρονα έξοδο της άλλης, εάν λοιπόν η άλλη επιχείρηση δεν δει το έξοδό της τότε θα αναγκαστεί η ίδια να το ανεβάσει δηλώνοντας σε εμάς ότι δεν είναι συνεπής ο προμηθευτής της.»
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε επίσης και στο συμβάν με την διαρροή δεδομένων, στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, την διασύνδεση POS με ΦΗΜ, και τις διατάξεις για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Taxheaven.gr