Της Ελένης Μπότα
Tα υψηλά επιτόκια, το κόστος κατασκευής, ο μεγάλος όγκος δημοσίων έργων που δυσκολεύει τους κατασκευαστές να εκτελέσουν ιδιωτικά έργα καθώς και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που απειλούν την ελληνική αγορά real estate.
Aυτοί ήταν μερικοί από τους σοβαρούς προβληματισμούς που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της κτηματαγοράς χτες, στο πλαίσιο της 24ης Prodexpo.
Όπως τονίστηκε από πολλά στελέχη της αγοράς ακινήτων παρόλο που η Ελλάδα παραμένει σχετικά πιο φθηνή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εν τούτοις η δραστική διόρθωση στην Ευρώπη, δημιουργεί συνθήκες σύγκλισης όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties Ε.Αρώνες.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Dimand Δ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι στην προσεχή διετία η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολία στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων σε ακίνητα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο τουριστικό τομέα, καθώς είπε ότι μπορεί τα έσοδα να έχουν φτάσει το 20 δισ., ωστόσο η χώρα στερείται των σχετικών υποδομών, οι οποίες θα μπορέσουν να σηκώσουν τέτοιο τουριστικό κύμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο σημαντικό είναι και το πρόβλημα της εξεύρεσης κατασκευαστικών Ομίλων καθώς τα 10 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεραμμένων συμβάσεων που έχουν συσσωρεύσει, τους δίνει διάρκεια κατασκευής 10 ετών. Ως εκ τούτου τίθεται σοβαρό θέμα για το ποιος θα μπορέσει να εκτελέσει τα έργα.
Σημαντική πηγή προβληματισμού αποτελεί και η άνοδος των επιτοκίων με την πτώση των αποδόσεων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η Τ. Μεσσάρη, COO/CFO της Prodea Investments. Όπως είπε τα κόστη των ακινήτων επηρεάζονται από τις τιμές της αγοράς, ενώ θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για να επιτυγχάνεται έλεγχος του χρηματοοικονομικού κόστους, αλλά και συνεχής διερεύνηση για τις τάσεις της αγοράς.
Ενα ακόμη σημαντικό θέμα που ταλαιπωρεί την αγορά ακινήτων αποτελούν και οι καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ οι παρευρισκόμενοι έθεσαν θέμα επιτάχυνσης λειτουργίας της δικαιοσύνης, επανεξέτασης των συνταγματικών κανόνων για την ακίνητη περιουσία καθώς και της εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία όπως το Κτηματολόγιο και της χρήσης γης.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η Έλλη Κακούλλου Β. Γενική Διευθύντρια Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας του Ομίλου Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τονίζοντας την αναγκαιότητα απλοποίησης της πολεοδομικής νομοθεσίας, την επίσπευση της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, του Κτηματολογίου και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Πηγή: capital.gr