ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ Ν. 4399/2016 ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΜΑ
Εταιρεία έχει ολοκληρώσει επενδυτικό της σχέδιο, που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4399/2016 και η σχετική απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου, που εκδόθηκε από το αρμόδιο όργανο ελέγχου, δημοσιεύτηκε εντός του φορολογικού έτους 1/7/2020-30/6/2021.
Με βάση την απόφαση ολοκλήρωσης η εταιρεία δικαιούται φορολογικής απαλλαγής ποσού ευρώ 2.000.000,00 από την οποία έχει εγκριθεί το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας στο φορολογικό έτος 1/7/2020-30/6/2021 ποσού ευρώ 1.800.000,00. Το υπόλοιπο ποσό ευρώ 200.000,00 που αντιστοιχεί στα μισθώματα που δεν έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης, θα προσδιορίζεται στο πλαίσιο των μακροχρονίων υποχρεώσεων, για κάθε φορολογικό έτος ως ποσοστό επί του τμήματος της αξίας κτήσης του εξοπλισμού, το οποίο εμπεριέχεται στα μισθώματα που καταβλήθηκαν μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους.
Στην ΚΥΑ 61239/2020 «Εφαρμογή της ενίσχυσης Φορολογικής Απαλλαγής σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4399/2016» και συγκεκριμένα στην παρ. 4 του άρθρου 2 ορίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι: «Ως προς το ειδικό αυτό αποθεματικό ισχύουν και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί αποσβέσεων της φορολογικής νομοθεσίας».
Ερωτάται:
1. Το αποθεματικό θα εμφανιστεί στις οικονομικές καταστάσεις της κλειόμενης χρήσης ή στην επόμενη χρήση με την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος;
2. Θα εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις και το υπόλοιπο της δικαιούμενης αφορολόγητης έκπτωσης και σε ποιους λογαριασμούς;
3. Θα διενεργούνται αποσβέσεις πάνω στο ειδικό αυτό αποθεματικό αντίστοιχες με τις αποσβέσεις των επιλέξιμων δαπανών επενδυτικών έργων;
ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματά σας είναι η εξής:
– Στο άρθρο 20 του Ν. 4399/2016 «Καταβολή ενισχύσεων» ορίζονται τα εξής σχετικά με την φορολογικά απαλλαγή.
«1. Φορολογική απαλλαγή
α. Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής εντός δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης της ωφέλειας με τους ακόλουθους περιορισμούς που ισχύουν σωρευτικά:
αα. η ενίσχυση που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να μην υπερβαίνει, κατ΄ έτος, το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, με εξαίρεση την περίπτωση της μη πλήρους αξιοποίησής του κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη λόγω έλλειψης επαρκών κερδών. Στην περίπτωση αυτή, εναπομείναν ποσό ενίσχυσης από προηγούμενα φορολογικά έτη προστίθεται στο ανωτέρω υπολογιζόμενο μέγιστο ετήσιο ποσό δικαιούμενης ενίσχυσης,
ββ. η ενίσχυση που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να μην υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, μέχρι το φορολογικό έτος της έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης
β. Το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής για το τμήμα του εξοπλισμού του επενδυτικού σχεδίου, που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση, προσδιορίζεται για κάθε φορολογικό έτος ως ποσοστό επί του τμήματος της αξίας κτήσης του εξοπλισμού, το οποίο εμπεριέχεται στα μισθώματα που καταβλήθηκαν μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους.
γ. Το κατ’ έτος αναλωθέν ποσό της φορολογικής απαλλαγής εμφανίζεται σε ειδικό αποθεματικό και αντίστοιχο λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρησης, που σχηματίζεται από το φόρο εισοδήματος, ο οποίος δεν καταβλήθηκε λόγω της παρεχόμενης φορολογικής απαλλαγής.
δ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών εξειδικεύεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής για κάθε φορολογικό έτος, τυχόν δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χρήση του φορολογικού οφέλους, το περιεχόμενο της Δήλωσης Φορολογικής Απαλλαγής (ΔΦΑ) της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 21 και κάθε συναφές θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.
2. Επιχορήγηση
…………
7. Τα ποσά της ληφθείσας επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και απαλλαγής από καταβολή φόρου, εμφανίζονται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού και σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 21, επιστρέφονται και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον N. 4174/2013 (Α΄ 170). Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησης μέρους ή του συνόλου του αποθεματικού μετά την παρέλευση του ως άνω διαστήματος, προστίθεται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογείται στο φορολογικό έτος, κατά το οποίο έλαβε χώρα η διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού του αποθεματικού, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.»
– Στην εγκύκλιο Ε.2122/2021 με θέμα «Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2020» και ειδικότερα στην παράγραφο 36 του κεφαλαίου «ΙΙ.ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ» αναφέρεται ότι:
«36. Οι κωδικοί 571, 572 και 573 (Πίνακας IV) συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν τη συνολική δικαιούμενη απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος βάσει της εκδοθείσας απόφασης του αναπτυξιακού νομού ν.4399/2016, το ποσό απαλλαγής από την καταβολή φόρου του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της απαλλαγής καταβολής φόρου, αντίστοιχα..»
– Επίσης στην παράγραφο 5 του κεφαλαίου
«ΙΙΙ. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΥ» της ίδιας ως άνω εγκυκλίου αναφέρονται τα εξής:
«5……Ο κωδικός 574 (Απαλλαγή καταβολής φόρου ν. 4399/2016) συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει χρήση του υπόψη κινήτρου προκειμένου να αφαιρεθεί το ποσό της απαλλαγής από την καταβολή φόρου κατά το τρέχον φορολογικό έτος λόγω πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4399/2016(φορολογική απαλλαγή ν.4399/2016), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τον ν. 4605/2019.
Με βάση τις διατάξεις της περ. α’ της παρ.1 του άρθρου 10 του ν. 4399/2016,στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του υπόψη νόμου παρέχεται το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικό. Ως κέρδη που προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία νοούνται τα φορολογητέα κέρδη, μετά την αφαίρεση των φορολογικών ζημιών παρελθουσών ετών, δηλαδή τα κέρδη που αναγράφονται στον κωδικό 048. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και για το ποσό της φορολογικής απαλλαγής που υπολογίζεται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 του ν. 3908/2011 (κωδικός 579).
Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι η καταβολή της ενίσχυσης ή η χρήση της ωφέλειας από τον δικαιούχο μπορεί να πραγματοποιείται είτε εφάπαξ με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου είτε σταδιακά και εφόσον συντρέχουν οι πιο κάτω προϋποθέσεις.
Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με τη δημοσίευση της απόφασης πιστοποίησης της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) του επενδυτικού σχεδίου ή της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής εντός δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης της ωφέλειας με τους ακόλουθους περιορισμούς που ισχύουν σωρευτικά:
αα. η ενίσχυση που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να μην υπερβαίνει, κατ’ έτος, το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, με εξαίρεση την περίπτωση της μη πλήρους αξιοποίησής του κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη λόγω έλλειψης επαρκών κερδών.
Στην περίπτωση αυτή, εναπομείναν ποσό ενίσχυσης από προηγούμενα φορολογικά έτη προστίθεται στο ανωτέρω υπολογιζόμενο μέγιστο ετήσιο ποσό δικαιούμενης ενίσχυσης,
ββ. η ενίσχυση που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να μην υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, μέχρι το φορολογικό έτος της έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.
Με βάση τα ανωτέρω παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα επιχείρησης που υπήγαγε επενδυτικό της σχέδιο σε καθεστώς ενίσχυσης για το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής προκειμένου να υπολογίσουμε το αντίστοιχο ποσό της φορολογικής απαλλαγής που οφείλει να καταχωρήσει στον κωδικό 574:
Ανώνυμη εταιρεία, κατά τη διαχειριστική περίοδο 1.1.2020-31.12.2020 πραγματοποίησε καθαρά κέρδη ισολογισμού 1.500.000 ευρώ. Από τα κέρδη αυτά διανεμήθηκαν μερίσματα στους μετόχους 400.000 ευρώ. Κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης η εταιρεία αναμόρφωσε το προκύψαν αποτέλεσμα του ισολογισμού διαμορφώνοντας τα φορολογητέα κέρδη της (ΚΑ 048) στο ποσό των 1.800.000 ευρώ.
Έστω ότι η ίδια εταιρεία κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο 1.1.2021 – 31.12.2021 πραγματοποίησε καθαρά κέρδη ισολογισμού 1.700.000 ευρώ. Από τα κέρδη αυτά διανεμήθηκαν μερίσματα στους μετόχους 200.000 ευρώ. Κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης η εταιρεία αναμόρφωσε το προκύψαν αποτέλεσμα του ισολογισμού διαμορφώνοντας τα φορολογητέα κέρδη της (ΚΑ 048) στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ο υπολογισμός του αφορολόγητου αποθεματικού επένδυσης για το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής είναι ο ακόλουθος:
Περίπτωση 1:
1.1 Η Α.Ε. ολοκλήρωσε κατά το έτος 2020 εγκεκριμένη επένδυση σε καθεστώς ενίσχυσης για το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, ύψους 3.000.000 ευρώ, οπότε και δημοσιεύτηκε και η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της νέας επένδυσης.
Α. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΨΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Εγκριθείσα επένδυση 3.000.000
Δικαιούμενη ενίσχυση 1.200.000
Β. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ
1. Υπολογισμός Φόρου Εισοδήματος
Φορολογητέα κέρδη 1.800.000
Φόρος εισοδήματος (1.800.000 Χ 24%) 432.000
Μείον: Φόρος που αναλογεί στα διανεμόμενα κέρδη
(400.000 Χ 24/76) (126.316)
Φόρος που αναλογεί στην επιχείρηση 305.684
2. Αφορολόγητο Αποθεματικό Επένδυσης
Ανώτατο ύψος μη καταβολής φόρου πρώτης χρήσης
(1.200.000Χ 1/3) 400.000
Επομένως, το ποσό απαλλαγής από καταβολή φόρου που θα εμφανισθεί σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού κατά τη χρήση 2020 θα περιοριστεί στο ύψος των 305.684 ευρώ.
…….»
– Στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 61239/2020 ορίζεται ότι:
«4. Το κατ’ έτος αναλωθέν ποσό της φορολογικής απαλλαγής εμφανίζεται ξεχωριστά, ανά επενδυτικό σχέδιο, σε ειδικό αποθεματικό και αντίστοιχο ειδικό λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρησης, και σχηματίζεται από το φόρο εισοδήματος, ο οποίος δεν καταβλήθηκε λόγω της παρεχόμενης φορολογικής απαλλαγής του ν. 4399/2016. Ο ειδικός αυτός λογαριασμός θα φέρει την ονομασία «Ειδικό αποθεματικό απαλλαγής φόρου του ν. 4399/2016» και θα ακολουθείται από τον αριθμό φακέλου του επενδυτικού σχεδίου. Ως προς το ειδικό αυτό αποθεματικό ισχύουν και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί αποσβέσεων της φορολογικής νομοθεσίας.».
– Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της ΚΥΑ 61239/2020 ορίζεται ότι:
«1. Οι επενδυτικοί φορείς, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4399/2016 για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής, υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε έτος, εντός των οριζομένων προθεσμιών της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και πριν την υποβολή της δήλωσής των, Δήλωση Φορολογικής Απαλλαγής (ΔΦΑ), στην οποία θα δηλώνεται το ποσό του φόρου, το οποίο δεν καταβάλλεται λόγω της παρεχόμενης ενίσχυσης. Για κάθε επενδυτικό σχέδιο η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλλει ξεχωριστή ΔΦΑ.».
– Στην απόφαση Α.1128/2021 με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται μ’ αυτές» αναφέρεται ότι μεταξύ των δικαιολογητικών και εγγράφων που συνοδεύουν την φορολογική δήλωση είναι και το «Απόσπασμα πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου της Α.Ε ή της συνέλευσης των εταίρων ΕΠΕ ή της απόφασης των αρμόδιων οργάνων των λοιπών νομικών προσώπων ή οντοτήτων, σχετικά με την πρόταση διανομής των κερδών». Στην περίπτωση χειρόγραφης υποβολής της δήλωσης πρέπει να υποβάλλονται μαζί με αυτήν, ενώ στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.
Από τα ανωτέρω προκύπτουν τα εξής:
Ερώτημα 1ο:
– Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με τη δημοσίευση της απόφαση πιστοποίησης της υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) του επενδυτικού σχεδίου ή της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου.
– Το κατ’ έτος αναλωθέν ποσό της φορολογικής απαλλαγής εμφανίζεται σε ειδικό αποθεματικό και αντίστοιχο λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρησης, που σχηματίζεται από το φόρο εισοδήματος, ο οποίος δεν καταβλήθηκε λόγω της παρεχόμενης φορολογικής απαλλαγής.
– Το ποσό που καταχωρείται κατ’ έτος στον λογαριασμό του ειδικού αποθεματικού είναι αυτό που προκύπτει από την υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ν) και τη Δήλωση Φορολογικής Απαλλαγής (ΔΦΑ), που χρονικά υποβάλλεται πριν από την δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
– Επομένως το ποσό της φορολογικής απαλλαγής, που καταχωρείται στον κωδ. 574 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και υπολογίζεται με βάση την πρόταση του Δ.Σ. για την διανομή των κερδών, ως μειωτικό στοιχείο του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, θα καταχωρηθεί στη χρήση 2020. Αν στο επόμενο έτος 2021 προκύψει θέμα μεταβολής του ειδικού αποθεματικού με βάση την απόφαση της τακτικής Γ.Σ. περί διανομής μερισμάτων, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και αντίστοιχη τροποποίηση της ΔΦΑ.
Ερώτημα 2ο: .
Η φορολογική νομοθεσία δεν ορίζει καμία πρόσθετη υποχρέωση για την εμφάνιση του υπολοίπου της δικαιούμενης φορολογικής απαλλαγής σε αντίστοιχους λογαριασμούς στα λογιστικά βιβλία.
Υπάρχει όμως υποχρέωση συμπλήρωσης των κωδικών 571, 572 και 573 του πίνακα IV του εντύπου Ν στους οποίους η εταιρεία δηλώνει τη συνολική δικαιούμενη απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος βάσει της εκδοθείσας απόφασης του αναπτυξιακού νομού Ν.4399/2016, το ποσό απαλλαγής από την καταβολή φόρου του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της απαλλαγής καταβολής φόρου, αντίστοιχα.
Ερώτημα 3ο:
Από τις διατάξεις του ΚΦΕ και του επενδυτικού νόμου 4399/2016 δεν προβλέπεται διενέργεια αποσβέσεων επί της αξίας του ειδικού αποθεματικού, που σχηματίζεται από την απαλλαγή καταβολής του φόρου, κατ’ αντιστοιχία με τις αποσβέσεις των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών οι οποίες (αποσβέσεις) υπολογίζονται επί της αρχικής αξίας κτήσης των δαπανών αυτών.
Τούτο προκύπτει και εμμέσως πλην σαφώς και από τις διατάξεις της παράγράφου 7 του άρθρου 20 του ν. 4399/2016, που ορίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις από την μετέπειτα διανομή ή κεφαλαιοποίηση του ποσού της φορολογικής απαλλαγής, που είναι:
α. Η επιστροφή του ποσού της απαλλαγής με την επιβολή των προβλεπόμενων από τον ν. 4174/2013 κυρώσεων στην περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, εντός του χρονικού διαστήματος των 3 ή 5 ή 7 ετών (αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης) από την ολοκλήρωση και πιστοποίηση έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου (παρ. 2 άρθρου 21 του ν. 4399/2016).
β) Η φορολόγησή του, με τις γενικές διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, στην περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησης μέρους ή του συνόλου του αποθεματικού αυτού μετά την παρέλευση του ως άνω διαστήματος (των 3 ή 5 ή 7 ετών), προστιθέμενο στα κέρδη του φορολογικού έτους, κατά το οποίο έλαβε χώρα η διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού του αποθεματικού.
Πηγή: taxheaven